Cipzár javítás otthon

Bizonyára megesett már, hogy éppen indulás előtt, amikor már úgyis késésben volt, elromlott a cipzárja. Ment volna dolgozni, próbálta húzni, de szétnyílt. Színházjegye volt, és az estélyi ruháján a szemek szétnyíltak. Randira sietett volna, de csizmáján a cipzár teteje és az alja között nyílás éktelenkedett. Íme néhány cipzár javítási módszer otthonra.

Cipzár javítás otthon – megoldás 1.

Ilyenkor a célravezető eljárás, hogy megpróbáljuk a kocsit a kinyílt részeken át visszaküzdeni a kiinduló helyzetbe, hogy a „status quo” kialakulása után elkezdjük újra a munkafázist. Ez a próbálkozás alkalmanként sikerre is vezet, de a zárat meggyilkoljuk, a szemek kimozdulnak a helyükből, így a jövőben, szinte minden alkalommal újra szétnyílnak, a cipzárat nem lehet biztonságosan összekapcsolni.

Ekkor merül fel a gondolat: ki kell cserélni! Igen ám, de – miután kis munkáról van szó – nem nagyon találunk rá szakembert, mert a cseréért nem nagyon lehet kétezer forintnál többet kérni, mindezek tetejébe, napokig nincs is nálunk a ruhadarab, cipő, csizma.

Mi legyen? Cseréljük ki, mi magunk! Nincs más feladat, mint venni egy húszószánt valahol. Nem nagy ügy, eltávolítjuk a régit – ehhez csípő, vagy kombinált fogóra van szükségünk –, alkalmazzuk a nyitható szánt, toljuk rá a cipzárra addig a pontig ahol a szemek még fixen kapcsolódnak, egy kattintással zárjuk rá és minden úgy működiki, mint újkorában. A zár javítása – ezzel a módszerrel – megközelítőleg kihozható a csere árából, viszont nem kell elvinnünk sehová, és nem kell egyáltalán nélkülöznünk ruhánkat a javítás idejére. Tény viszont, hogy utánajárást és némi kézügyességet igényel és az igazat megvallva nem lesz örök életű megoldás.

Cipzár javítás otthon - a húzószán

Cipzár javítás otthon – a húzószán

Cipzár javítás otthon – megoldás 2.

Léteznek otthoni trükkök, amiket ha ismersz, nem kell a kukában landolnia a ruhádnak. Előfordulhat az is, hogy a húzóka alsó és felső része kissé szétválik. Ebben az esetben szintén nem a fogakkal van probléma. A legegyszerűbb, ha harapófogóval szűkíted, így újra szorosan húzza majd össze a cipzár szemeit. Ehhez is eszközre, szerszámra, kézügyességre van szükség.

Cipzár javítás otthon – megoldás 3.

Bizonyos cippzárak húszószánján a fogantyú cseréje az alábbi videó szerint lehetséges.

 

Cipzár javítás otthon – megoldás 4.

A legegyszerűbb megoldás, ha a gyártóhoz fordul. Mindössze egy telefon, vagy e-mail, és a probléma megoldódik. A Paté Kft. szakemberei tanácsokkal látják el a nehézségekkel küzdő ügyfelet, de azonnal javasolnak olyan megoldást, mellyel a a legegyszerűbben orovosolható a probléma. Besétál hozzánk és már el is felejtheti a kellemetlenségeket.