Hogyan készül a cipzár?

Biztos már önnek a fejében is felmerült a kérdés: Hogyan készül a cipzár? Gyártóként is érdekesnek tartjuk a kialakulását, így fogadják tőlünk ezt a rövid áttekintést.

A hivatalos nevén húzózárként, vagy villámzárként emlegetett szerkezet történet hosszan nyúlik a múltba. A név az angol zipper szóból eredeztethető, hiszen a zip egyik jelentése: lendület, gyorsaság, és ebből lett a villámzár. A B.F.Goodrich cég (aki azóta inkább autógumikban “utazik” )először – az addig gombolható – csizmákon alkalmazta a cipzárat.

A zárókészülék többféle anyagból készülhet. Kivitelben, méretben, színben is számtalan lehetőséget kínál a gyártása. A ma is használatos szerkezet feltalálója Whitcomb L. Judson, amerikai mérnök. A szabadalmi oltalmat 1893-ban kapta meg találmányára. Judson terveit tovább gondolta és tökéletesítette Gideon Sundback, svéd származású, de az Amerikai Egysült Államokban élő mérnök, aki megalkotta a kocsit, mellyel immáron nyitni és zárni is lehetett. Előtte ugyanis csak kampókkal, hurkokkal lehetett rögzíteni, vagy oldani.

A nyitható szerkezetet 1913-ban vették hivatalosan is lajstromba, így az új szabadalom először az Amerikai Egyesült Államokban, majd tíz évvel később Európában is elkezdett terjedni, ahol a svájci Martin Othmar kapta meg az oltalmat.

Az első igazi áttörés…

Az első igazi áttörést a cipzár életében az amerikai hadsereg óriási megrendelése jelentette, amikor az I. Világháború idején a katonák ruháit és egyéb felszereléseit ezzel a záródással látták el. Ezt követően a polgári életben is elkezdett egyre népszerűbbé válni. Első alkalmazási területe a gyermekruha volt, majd 1937-től a férfiak nadrágján is megjelent. Az addig fémből készült darab, a műanyagok megjelenésével nagy változáson ment keresztül, hiszen az új anyagból készített záróelemek mellett létrejöttek a műanyag, fröccsöntött fogazatú, később a spirál cipzárak. Ezt követték a ma legkorszerűbb szalagszövéssel kombinált előállítású spirál cipzárak. Természetesen a fejlődést követnie kellett a kocsiknak (nyitóknak).

Cipzárakat szerte a világon rengeteg cég gyárt. Nagy a választék a felhasználási területben, a színben, anyagban, hosszban. A cipzár elterjedésével több terület is „ráváltott” az újdonságra, így napjainkban már nemcsak ruházaton, de a bútorok huzatjain, sátrakon, cipőkön is megjelent, és felhasználási területe gyakorlatilag nem ismer határokat. A cipzár az egyik legnépszerűbb zárószerkezet.

Íme egy rövid ismeretterjesztő videó a gyártásról (4K felbontásban látványos és részletes képet ad):