Milyen a jó esőkabát?

Mindenkinek szüksége van esőkabátra. Gyakran csodálkozunk el azon, hogy mi a különbség a háromezer forintos esőkabát gombócként összegyűrhető és a több tízezer forintos, kifejezetten futóknak ajánlott kabát között. Nézzük, hogy mire kell figyelni!

Milyen a jó esőkabát?

EsőkabátA válasz egyszerű: a jó esőkabátban egyszerűen jó létezni! Észrevétlen marad, nem fogunk benne bőrig ázni, de olyan érzésünk sem lesz mintha nejlon zacskóba csomagoltuk volna magunkat.

Először is azt javasoljuk, hogy mindenképpen futásra vagy outdoor sportokra szakosodott üzletekben keresgéljünk! Mindenkinek eltarthat pár hónapig, évig, még összeáll a kép esőkabát ügyben. Szükség van némi időre, hogy összegyűjtsük a legfontosabb információkat a témával kapcsolatban. Próbálgassuk tapasztalgassuk és közben megtanuljuk, hogy mit érdemes nézegetni a vásárlás során a címkéken és a terméken magán. A fentiek alapján nyilván már világos, hogy a vízálló és vízlepergető esőkabátok jöhetnek szóba, ha futásról beszélünk.

Vízhatlan, vízálló, vízlepergető.

Tisztázzuk, hogy melyik mit jelent!

Vízhatlan: Az olyan felsőrész, mely sem kívülről befelé, sem belülről kifelé nem engedi át a nedvességet, szelet. Ilyen például a nejlon esőkabát. Ezek az esőkabátok olcsók, kiválóak arra hogy lemenjünk a boltba, ha esik azonban aktív sportolás során nem támogatják a test hőszabályozó folyamatait, belemelegszünk, rugalmatlanok és kényelmetlenek.

Vízálló (Water resistant): A vízálló, lélegző technikai esőkabátok működését membránok biztosítják. Ezek olyan anyagok, melyeken mikroméretű lyukak vannak. Ezeken nem tud átjutni a jóval nagyobb méretű esőcsepp, ugyanakkor a kisebb méretű pára, izzadtság távozni tud. A cégek ezeket a speciális anyagból készült termékeket is ellátják valamilyen elnevezéssel (pl.: aqualite) A legellenállóbb esőkabátok ilyen technológiával készülnek.

Vízlepergető (Water Repellent): Külön eljárás során, vízlepergető anyaggal dolgozzák meg a textíliát, és az anyag így válik ellenállóvá az esővel szemben. A vízlepergető réteget időnként újra kell kezelni, erre szolgálnak az impregnáló spray-k. Az ilyen anyagból készült ruhák általában csak a csendesebb esős időben és a rövidebb ideig tartó futóedzésekhez alkalmasak.