Miért a méteráru nagyker a megoldás?

Mi kerül egy cipzáron ennyibe? Miért éri meg méteráru nagykerben vásárolni? Az már hosszú ideje köztudott, hogy a nagy márkák nagyjából minden terméküket olcsón, elképesztően rossz körülmények között és nevetséges fizetésért dolgoztatott munkásokkal gyártatják, valamelyik ázsiai országban, hogy aztán tízszer annyiért eladják Európában és Amerikában, a különbözetet pedig zsebre tegyék, és jachtokra, helikopterekre, kokainra és prostikra költsék.

Legalábbis ez a bevett szokás. Őszintén szólva eléggé érthető, ha az ember ilyenekre gondol, amikor bemegy a boltba, hogy vegyen egy cipzárat, és azzal szembesül, hogy magasak az árak. A valóságban azonban minden bizonnyal nincs globális cipzár-összeesküvés, sem rejtett méteráru nagyker kartell. Sőt, ellenkezőleg: a piacon az utóbbi években hihetetlenül erős verseny alakult ki.

Na de mennyi az annyi?

Az egyik tesztoldal nemrég összeszedte számos népszerű cipzár gyártásának árát, illetve az egyéb fejlesztési-, marketing- és forgalmazási költségeket, amelyekből elég jól kiderül, hogy mégis mi áll az elképesztő árak mögött. Bár ezek amerikai számok, az üzleti modell Európában is ugyanez, a különböző céges költségek pedig szintén azonosak. Az egyetlen fő különbség a szállításban és a vámban van, de ezt könnyű kikalkulálni. Az adatokból kiderül, hogy a termék nem drága, de átverésnek tűnhet a dolog. Viszont ez a teljes költségnek csak töredék része. A cuccot természetesen hajóra kell rakni, el kell vámolni, itt valamivel eltérnek az európai árak, bár nem sokkal. Az európai kikötőkbe Sanghajból nagyságrendileg 500 dollárért visznek el egy 20 láb hosszú konténert, míg az Egyesült Államok nyugati partján 750 dollárért landol egy kétszer ekkora, 40 lábas szállítmány.

A kikötői díjak és egyéb költségek nagyságrendileg azonosak, úgyhogy mindennel együtt az eltérés nincs 100 forint. Az amerikai oldal 15 százalékos vámmal számol, az unióban ennél hajszálnyival többet kell fizetni a harmadik országból érkező termékek után.

Méteráru nagyker szállítás

Ekkor lehet eladni a cipzárat a boltoknak. Ez, jellemzően az ajánlott fogyasztói ár feléért történik. Magyarul a nettó, tehát áfa nélkül. Az áfa eleve elviszi a kisker ár 27 százalékát. Ezek persze messze nem százszázalékosan pontos számok. Cégenként nagy különbségek vannak a költségtételek megoszlása között. Ezen kívül persze még sok szereplő profitál a dolgon, a szállítmányozótól az alapanyag-beszállítón keresztül a hajós kapitányig, és az állam – sok közvetett úton – is részesedik még a körbeáramló pénzből.

Ezért egyszerűbb és olcsóbb a gyártótól a méteráru nagykertől rendelni.